SINGELKWARTIER TOT OP HET BOT ONTLEED

Het Singelkwartier is een stadsdeel in Schiedam-Oost dat is ontstaan tussen de jaren tachtig van de negentiende eeuw en is voltooid in de jaren negentig van de vorige eeuw. In de eerste jaren was er weinig sprake van een planmatige opzet en waren het vaak de voorlopers van de projectontwikkelaars die een huis voor zichzelf bouwden en aan dezelfde dijk of langs de sloot rijen huisjes neerzetten die werden verhuurd aan arbeiders.
Kaartje uit Het Nieuwe Stratenboek, auteur W.P. Rook
Planmatig
Pas in de jaren twintig van de vorige eeuw werd het stadsdeel planmatig uitgebreid en kreeg het Singelkwartier de vorm die het nog steeds grotendeels heeft tussen station Schiedam Centrum, Het Broersvest, de Rotterdamsedijk en Van Swindensingel/straat. De Vereeniging Volkshuisvesting bouwde in die jaren een groot sociaal woningcomplex aan de Oosterstraat, Van Leeuwenhoeckstraat, Stephensonstraat, Franklinstraat, Villastraat, Edisonplein en Wattstraat. Piet Sanders was de architect. Zijn werk straalt eenvoud uit zonder dat het saai wordt. Degelijk maar met een groot gevoel voor detail.

Nieuwbouw
In de jaren tachtig van de vorige eeuw is een deel van het Singelkwartier vernieuwd. Krotten en huizen die niet meer voldeden aan de normen van die tijd werden gesloopt. Daarvoor in de plaats kwam nieuwbouw, vaak in post-modernistische stijl. De Singel en het gebied rond de Laurens Costerstraat werden flink aangepakt en kregen een ander aanzicht.

Beroepen
Er bestaat geen geschiedenis zonder mensen. Met behulp van adresboeken zijn de beroepen tussen 1887 en 1950 in kaart gebracht. De eerste jaren waren veel mensen werkzaam in en rond de branderijen maar in de loop van de twintigste eeuw was het de scheepsbouw die voor banen zorgde.

Vroeger
Er zijn gesprekken gevoerd met voornamelijk oudere mensen die een verhaal hadden te vertellen. Anekdotes, bijzondere types en gebeurtenissen van vroeger brachten zij tot leven. In het Stadsarchief zijn veel foto's, een enkele illustratie en kaarten te vinden en (ex-)bewoners bezitten soms een arsenaal aan materiaal waaronder ansichtkaarten. Maar helaas is er niet van elke straat materiaal te vinden dat een goed beeld geeft van de geschiedenis.

Oproep
Iedereen die iets in zijn bezit heeft dat kan bijdragen aan de geschiedenis van het Singelkwartier wordt verzocht een email te sturen naar singelkwartierschiedam@gmail.com. Elke bijdrage is van harte welkom of het nu om foto's, kaarten, plattegronden of ansichtkaarten gaat.